15.12.2015

Tulkintoja tontuista

Pakko varoittaa jo etukäteen: Jos tonttu on sinulle sympaattinen ja hellyttävä satuhahmo, ÄLÄ LUE TÄTÄ TEKSTIÄ. Tässä tekstissä nimittäin pureudutaan tonttujen todellisiin luonteenpiirteisiin ja tarkoitusperiin, eikä niillä valitettavasti ole mitään tekemistä sympatian tai satujen kanssa.

Tonttuja on kaikkialla ympäri vuoden, joka puolella yhteiskuntaa. Ruuhkabusseissa, kahviloissa ja pankkijonoissa. Virkapukua he käyttävät vain kausittain ja tässähän se ongelma piileekin: Eivät tontut rajoita tonttuiluaan jouluun, vaikka Joulupukin toimeksiannot heidän julkisuuskuvaansa leimaavatkin.

Tonttujen ammattikunnan globaali pääviesti on: "Ei itkeä saa, ei meluta saa, tonttu voi tulla ikkunan taa." ja tällä viestillä on erittäin lamaannuttava vaikutus esimerkiksi maanantai-aamuisin työpaikoilla. Juuri kun ajattelet aloittavasi työviikon hyvällä fiiliksellä meluamalla hiukan kahvihuoneessa, jostain alitajunnasta tulee viesti: "...ei meluta saa..." ja alat vilkuilla ikkunoita pelonsekaisissa tunnelmissa. Se siitä työn imusta.

Wikipedian mukaan "Joulutonttujen kerrotaan tarkkailevan piilopaikoistaan lapsia selvittääkseen, ovatko nämä kilttejä." No eihän se tontuille todellisuudessa riitä. He tarkkailevat piiloistaan sanomalehtien, iPadien ja silmälasiensa takana myös aikuisia: Ollaanko täällä oltu kilttejä? Ja taivas varjele jos ei olla... Nimittäin verkosta löytyvän lähteen mukaan "nykyään joulutontut toimivat Joulupukin apulaisina mm. tiedustelutehtävissä ja kertovat kuulumiset Joulupukille". Että ei se vielä mitään, jos tontut kyttäävät ja kontrolloivat virheitäsi, ne sotkevat siihen myös Joulupukin!

Tontut kuormittavat myös terveyskeskuksia epätyypillisillä elintavoillaan. Eräänkin lääkärin epätoivoissaan kirjaama diagnoosi on päätynyt suomalaiseksi laululyriikaksi saakka: "Ääneti kuu käy laskemaan, puissa lunta on valkeanaan. Kattojen päällä on lunta, tonttu ei vaan saa unta." No ei kai se saa unta, jos sillä on tapana arkiaamuista iltaan saakka kyttäillä muiden tekemistä ikkunan takaa ja muista piilopaikoista! Ilmeisesti ongelma on unettomuuttakin paljon hankalampi ja laajempi vyyhti, koska toisen potilaskertomuksen mukaan "Nukkuu tonttu lailla pöllön päivän joulukuun". Ei kuulosta normaalilta.

Kaiken kaikkiaan tontut ovat häikäilemätöntä porukkaa ja perustavat toimintansa katteettoman markkinointiviestinnän varaan. Kukapa ei olisi kuullut totena väittämää "Pikkuinen tonttu hyppeli näin, jalassa tossut väärinpäin." Matti Makkosen dokumentaarinen runo kuitenkin kumoaa yksiselitteisesti myytin tontusta pirteänä ja ahkerana toimijana. Mitä vielä: "Tontut touhujamme kahtoo, joku puuron, kinkun laittaa." Joku laittaa ja joku laittaa ja jotkut muut vain "kahtoo" päältä - no just!




Mutta ei siinä mitään, kiitos vaan joulutervehdyksestä, jossa luki "Tontun saattaa nähdä missä vaan, lähetin sen sinuakin katsomaan."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti