30.11.2015

Merkityksettömien muistojen matkaopas

Kaikkihan me tiedämme ne merkitykselliset muistot ja monumentit, jotka pitää nähdä ja kokea suosituissa matkakohteissa. Eiffel-torni, Vapaudenpatsas, Sibelius-monumentti, Berliinin muurin muisto ja niin edelleen. Meiltä ei puutu merkityksellisten muistojen oppaita, blogeja ja palveluja, mutta sen sijaan meiltä puuttuu merkityksettömien muistojen matkaopas.

Merkityksettömien muistojen matkaopas kokoaa yhteen kaikista maailman paikoista sellaiset tarinat, joiden ei uskoisi ketään kiinnostavan. Yleisesti ottaen ne eivät kiinnostakaan, mutta joissain tapauksissa niillä saattaa sittenkin olla merkitystä.

Otetaan nyt esimerkiksi koko perheen kesälomareissut ympäri Suomea täydellä autolastilla. Tämän maan pikateiden varsille ei millään riitä kovin montaa merkityksellistä muistoa tai nähtävyyttä, jos lähteenä käyttää nyt olemassa olevia oppaita. Vaan annas olla, jos käytettävissä olisi puhelimeen ladattava sovellus - merkityksettömien muistojen matkaopas - eräänlainen virtuaalinen Elias Lönnrot.

Sovellus tunnistaisi seurueen sijainnin ja sieltä saisi ulos kaikki siihen nimenomaiseen sijaintiin ladatut merkityksettömät muistot - tietenkin kyseisen paikan omalla omintakeisella nuotilla ja murteella. "Nonni. Tos vasemalla näkkyy ABC-asema, jossa Virtasen Pekka istuu ylleensä maanantaista perjantaihin tähän aikaan lounassämpylällä. Virtasen Pekkahan me tiijetään kaikki us-ko-mat-to-mas-ta supliikistaan ja senpä takia hänen pöytäänsä on aina tulijoita." tai "Gyl gai tosa taas on Kustavin ainoa Sale." tai "Nyt ohitatte vanhan ladon, jonka pihalle meidän perhe parkkeerasi toukokuussa ku Aapeli alko voida huonosti."

Muiden muistoihin tutustumisen lisäksi sovellus siis mahdollistaisi henkilökohtaisten muistojen tallettamisen omaan ja muiden käyttöön. Ei tulisi enää aika pitkäksi pitkälläkään matkalla, kun kaiken näkemänsä ja kokemansa merkityksettömän asian voisi ladata matkaoppaaseen. Palvelulla olisi ihan oma roolinsa tunnelman ja perherauhan luomisessa: loppuisivat ne kinastelut siitäkin, mitä tuli nähtyä ja tehtyä viime vuonna samalla reissulla.

"No niin, näynkö mä ny kuvassa? Taivassalon torin vasemmanpuoleisen laidan mansikkakojun mansikat ovat paitti halpoja, myös hyviä." "Ihan sama mulle mikä kansallismaisema tää Koli muka on, yhtä pimeetä ja synkkää tällä tienpätkällä on joka maanantai." Niin pientä sivutietä tai laiturinnokkaa ei olisikaan, mihin joku ei haluaisi jättää merkityksetöntä muistoaan.

Eikä ole mitenkään kiveen kirjoitettu, etteikö näillä alun perin merkityksettömillä muistoilla jossain vaiheessa olisi jollekin yhtä suurta tai jopa suurempaa merkitystä kuin muistonsa sovellukseen ladanneelle henkilöllekin.


Kuva: Merkityksetön muisto kesältä 2015.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti