31.10.2020

Etäpäivää kaikille

Etätyöstä kirjoitetaan ja puhutaan paljon juuri nyt. Kirjoituksissa keskitytään usein siihen, miten etäpäivä toteutetaan tehokkaasti ja tuottavasti. Vaikuttavimmat kirjoitukset ilmestyvät blogeissa, joilla on paljon seuraajia ja joissa rakenne on mietitty fiksusti, bulletpointteja on korkeintaan 6 ja ilmaisu on tiivistä.

Tässä blogissa ei ole yhtä postausta lukuunottamatta tapahtunut juuri mitään noin kolmeen vuoteen, eikä blogia ole sukulaisten lisäksi  koskaan aiemminkaan seurannut juuri kukaan. Kirjoitukset täällä ovat ihan liian pitkiä ja ilmaisu ylipäänsä liian laveaa.

Siitä huolimatta aion nyt jakaa täällä konkreettiset ja universaalit ohjeet sille, miten etäpäivästä saa rakennettua varsin tehottoman, erittäin turhauttavan ja taatusti pidemmän kuin normaalista työpäivästä toimistolla. 

                             Huoneentaulu tehottomalle etätyöpäivälle

1. Aloita suunnittelu

Käytä paljon aikaa suunnittelemalla sitä, miten toteutat etäpäiväsi. Perustele pitkällä dokumentilla ensin itsellesi ja sen jälkeen esimiehellesi, miksi aiot olla etänä. Pode samalla syyllisyyttä siitä, että salaa mielessäsi uskot itse - kuten uskoo esimiehesikin - etäpäivän synonyymin olevan "luppopäivä" tai mikä vielä pahempaa,"pekkaspäivä". Kaiva esiin kaikki muistamasi pomodoro-tekniikat ja tee to-do-listoja prioriteeteista. Juutu listojen yksityiskohtiin ja jää arpomaan sitä, mikä on minkäkin arvoista tekemistä. Lähetä listat itsellesi varmuuden vuoksi sähköpostiin, whatsappiin ja tekstiviesteihin. Mene nukkumaan ja havahdy keskellä yötä miettimään asioita, mitkä kenties unohdit listalta.

2. Herää ajoissa

Ajasta herätyskello soimaan kuudelta, jotta varmistat tarmokkaan ryhtymisen etätyöskentelyyn. Nukahda klo 1:30, herää klo 4:00. Tiedosta etätyöpäivän tehojen hiipuvan valvomisen takia. Nouse ylös 5:00, avaa tietokone. Käy läpi viimeisten kahden kuukauden vastaamatta jääneet meilit. Ahdistu tajutessasi, että noin 78% sinulle meileissä esitetyistä kysymyksistä ei ole olemassakaan vastauksia ja siksi ne ovatkin jääneet vastaamatta. Tyynny tajutessasi, että loput 22% kysymyksistä aika tai joku muu on hoitanut jo. Keitä  ämpärikaupalla kahvia pysyäksesi hereillä.

3. Uhriudu

Keskeytä summittainen, suunnittelematon sähköposteihin vastaaminen klo 9:00 siihen havaintoon, että vastaasi alkaa tulla kaikista eniten itse itsellesi lähettämiäsi työlistoja. Muista tälle päivälle laatimasi pomodoro-listat ja prioroteetit, muista myös mistä erittäin tärkeistä asioista sinun alunperin piti aloittaa etätyönteko. Syyllisty ja pode huonoa omaatuntoa sekä lukemattomista sähköposteista että tekemättömistä töistä. Ala miettiä toimenkuvaasi - totea, ettei sellaista ole. Tuskastu ja ota oikeudeksesi tyhjentää ja täyttää astianpesukone etätyöajalla. Iloitse hetki kapinallisuudestasi. 

4. Piristy

Ota itseäsi niskasta kiinni ja piristy. Kello on 9:45 ja tiedät kristallinkirkkaasti, mitä teet. Sinullahan on lista - tai siis useita listoja. Yhtäkkiä piristyneenä ymmärrä, että ehditkin hoidella kaiken lisäksi myös monia mieluisia, listojen ulkopuolisia asioita etäpäiväsi aikana. Tajua, miten moneen asiaan verkostoissasi voit vaivattomasti tänään vaikuttaa etänä. Meilaa, whatsappaa. yammeroi, skypetä ja vaikuta somessa painokkaasti ja innokkaasti.

5. Keskity 

Kello on 11:00 ja kukaan ei vastaa viesteihisi. Havahdu siihen, että ollaan lounasajassa, mutta myhäile tyytyväisenä, koska et ole sidottu lounasruokalan aikatauluihin. Lämmitä eilinen makaronilaatikko ja keitä kahvia. Postaa kuva kahvikupista somekanaviin: "Rento lounas etänä."
Juo kolmesta neljään kuppia kahvia. Selaa l5 minuutta somea, josta selviää, että  olet tavoittanut raikkailla postauksillasi ainakin kaksi kahvitaukoa pitävää entistä työkaveriasi.

6.  Suorita

Kello on 12:00. Ala kahvin siivittämänä jäsentää mielessäsi asioita, jotka nyt vaan on pakko saada tehtyä. Vertaa niitä kaikkiin tekemiisi listoihisi ja joudu paniikiin - näillä kun ei tunnu olevan mitään tekemistä toistensa kanssa. Ala suorittaa holtittomasti. Soita puhelinvastaajiin tärkeitä viestejä, meilaa hätäviestejä kollegollesi ja kirjoittele kuumeisesti tärkeitä dokumentteja. Yritä ajatella ja suunnitella tulevia asioita, samaan aikaan kun tiedostat, että sille oli jo ihan oma aikansa, joka päättyi yli kolme viikoa sitten. Osallistu Teams-palavereihin näennäisesti, multitaskaa samalla kuumeisesti. Älä mielellään lähetä ainakaan kovin montaa sähköpostia henkilöille, joiden kanssa olet juuri palaverissa.

7. Ota aikaa itsellesi

Kello 14:00 luovu suorittamisen pakosta ja muista, että elämä on kokonaisuus. Pistä pötköttäen joogamatolle ja hyväksy esimerkiksi se, että ei ole hyvä olla kympin tyttö eikä liian kiltti. Hengitä syvään. Tai hengitä edes.

8. Tee päivän duunit

Kello 14:15 katso kalenterista mitä sinulla vähintään pitää olla valmiina huomenna. Karista niskastasi sekä ahdistus että mielenrauha ja tee päivän duunit.

9. Aloita suunnittelu

Tehtyäsi duunit, käytä loppuaika työpäivästä suunnittelemalla sitä, miten toteutat seuraavan etäpäiväsi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti